завантаженняПеріод відпусток та вакацій у розпалі. А це означає, що хтось уже кілька днів чи тижнів блаженно підставляє своє тіло і мозок літньому сонцю та вітру і вже перечитав усе заплановане, а хтось щойно вийшов з офісу (як от автор цього допису) і роззирається: що б таке почитати? як підібрати книги для читання під час літнього відпочинку, на які ресурси краще звернути увагу?

Хтось відкладає книжки для літнього читання цілий рік, хтось бере весь час ті самі “перевірені” книги чи авторів, а хтось підбирає книгу під ту країну, де відпочиває. Так, Юстина Соболевська, авторка “Книжки про читання” рекомендує: “До Ізраїлю можна їздити з Амосом Озом, скажімо, з його “Сценами з сільського життя”, до Єгипту з – “Виходом з Єгипту” Андре Асімана. … По іншому ми дивимося на Стамбул, коли тримаємо перед очима книжки Орхана Памука”. У тій же “Книжці про читання” Соболевська наводить приклади читання у відпустці: Сильвія Хутнік, письменниця, у чужих країна читає “Ляльку” та “Поганого”, а коли мандрує Польщею – Ольгу Токарчук та Аглаю Ветерані, польський критик Юліуш Куркєвич на пляжі читає Мішеля Уельбека, сама Соболевська бере із собою новий роман Філіпа Рота (добре, що він видає книги частіше, ніж пані Юстина їздить у відпустки).

Для того щоб сформувати рекомендації для відпочинкового читання, ми звернулися за порадою до бібліотекарів НаУКМА і запитали у них, як вибрати книгу для читання у відпустці і що взяти із собою читачам нашого блогу. Зверніть увагу, це не просто перелік книг та рекомендацій, за посиланням можна перейти до нашого е-каталогу і одразу замовити видання, що зацікавило.

11229833_891621777563082_1550061493084314034_nВ. о. директора бібліотеки, Назаровець Сергій, вибір книг для читання покладає на сайт www.goodreads.com, який аналізує Ваші уподобання та р51E5I3Z-LZL._SY344_BO1,204,203,200_екомендує для читання ті книги, що найбільше їм відповідають. Оскільки під час відбору до уваги беруться тисячі книжок,  Ви маєте змогу отримати дуже цікавий перелік для читання. Почитати ж цього літа пан Сергій рекомендує Кафку на пляжі” Харукі Муракамі, “Елементарні частинки”  Мішеля Уельбека  та “Колиску для Кішки” Курта Воннегута.

screenshot-www.facebook.com 2015-07-24 10-01-55.pngСвітлана Чуканова, Координатор Американської бібліотеки в НаУКМА, у виборі книг для літнього читання зважає на рекомендації з інтернету та відгуки друзів. Читачам нашого блогу вона рекомендує книги Ніла Геймана “The ocean at the end of the lane” та “Newerwhere“,  “Шерлокіанець” Грема Мура та “Справа лікаря” Гранта Аллена.

lll“У відпустці читаю якщо є час, або ж коли дощова погода”, – відповідає на наше запитання Тетяна Ліщук, завідувач відділу комплектування та каталогізації. Саме через її руки проходять усі книги, що потрапляють у каталог та на полиці книгосховищ. Для читання у відпустці рекомендує обирати книги, після яких “щось залишається”, серед її рекомендацій Винничук Юрій “Таємниці львівської кави” та Пінтосевич Іцхак “Упевненість в собі та ораторське мистецтво”.

16379986602_2259c1ad89_kПерелік авторів, читати яких рекомендує завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Тетяна Патрушева – великий і вибрати кількох із нього важко – В. Лис, І. Роздобудько, С. Жадан, Н. Доляк, А. Кокотюха, К. Дара, В. Шкляр, І. Корсак, Дереш Л. та ін. Влітку пані Тетяна перечитує ті книги, що не встигла прочитати в іншу пору.

11787490_926249877437670_618001784_nНаталя Дудченко, головний бібліотекар відділу комплектування, обирає для відпустки ті книги,  читання яких буде цікавим та пізнавальним, і не звертає уваги на жанр, формат чи наявність ілюстрацій. Нашим читачам рекомендує цього літа прочитати Є. Успенську “Раджпути: лицарі середньовічної Індії” та С. Фронтін  “Стратегемы: военные хитрости.

imageFunctionsДля каталогізатора Олени Купрієнко відпустка – це період читання чогось серйозного і важкого (в прямому та переносному значенні). Книги, з якими Олена їде у відпустку, повинні бути товстими, а краще – багатотомними.screenshot-www.facebook.com 2015-07-24 10-15-53.png Улітку треба читати світових класиків, переконана вона, тому рекомендує нашим читачам Чарльза Діккенса “Великі надії“, Генрика Сенкевича “Вогнем та мечем“, Фредеріка Маррієта “Корабель-привид“, Джека Лондона “Мартін Іден”, Вільяма Теккерея “Ярмарок суєти”, а для найбільших відчайдухів та любителів справжньої класики –Одіссею” Гомера.

182649_102940769785257_3815313_nСвітлана Слінченко працює у сховищі, тому у переліку її прочитаних книжок часто багато новинок з фонду бібліотеки, які пані Світлана постійно переглядає.  У відпустку радить взяти завжди актуального С. Жадана  “Ворошиловград”, книгу про психологію Дж. Доріана “Піаніно на березі та для “релаксуючого читання” В. Діброву “Андріївський узвіз”.

11758793_926249470771044_552875124_nІрина Рябець, бібліотекар відділу комплектування, книги у відпустку обирає тільки на власний смак і керуючись власною думкою. Це має бути не наукова література, читанням якої протягом року вона й так сумлінно займалася. Цього літа рекомендує почитати новели та романи Стефана Цвейга, Ільфа та Петрова “Як створювався Робінзон” та “Одеські розповіді” І.Бабеля.

11793298_926250187437639_1833068193_nДля Сергія Ясногородського, бібліотекаря відділу автоматизації, немає значення пора року чи погода за вікном, книги він добирає за власними інтересами та має улюблених авторів, читання творів яких приносить задоволення будь коли – Сергій Довлатов, Чарльз Буковські, Харукі Муракамі, Джек Керуак, Даніель Дефо, Едгар По, Віктор Гюго… Для тих, кому читання влітку слугує засобом “розслабити мізки”, він рекомендує почитати Кузьму Скрябіна чи Любка Дереша (не все!).image description
screenshot-www.facebook.com 2015-07-24 10-02-50.png“Ніколи не ділю книги на умовні категорії, які потрібно читати під час відпустки, перед сном, у метро чи щось подібне. Маю загальний список з якого і черпаю новеньке чтиво” – говорить Наталя Калюжна, бібліотекар сектору періодичних видань. Свій список вона наповнює регулярно: хтось порадив, прочитала інтриґуючу цитату або ж випадково натрапила на рекламу в мережі. Для відпустки радить прочитати “Важные годы. Почему не стоит откладывать жизнь на потом” Мег Джей, “Між небом та землею” Марка Леві та “451° за Фаренгейтом” Рея Бредбері.

11774323_926249634104361_1039723482_nВікторія Каменькова, студентка та  стажер відділу електронних ресурсів, теж не звертає увагу на пору року. Її читання формується тематично, якщо фентезі – то все, що потрапить під руку, і так з різними жанрами. Зараз у Вікторії період творів, присвячених штучному інтелекту, тому радить почитати Айзека Азімова: “Кого цікавить тема фантастики та простий доступний виклад науки, то даного автора можна читати з ранніх років його творчості починаючи твором “Прихід ночі”.

030_A-Rand_Atlant_coverІ, на кінець, рекомендації від авторки блогу про бібліотеки та бібліотечну справу Могилянська Бібліотекарка, віце-президента НаУКМА з наукової роботи та інформатизації, екс-директора бібліотека НаУКМА Тетяни Ярошенко. Пані Тетяна протягом року формує wish-list книг за принципом “все, що хотіла прочитати, але не було часу”. До цього переліку входить різноманітна література з бізнесу, менеджменту, психології, бібліотечної справи тощо. Відпустка – не час для постійного читання художньої літератури, “хіба, Шевчук, чи новинки від Людмили Таран, Андрія Кокотюхи, Григорія Гусейнова, чи перечитати дещо з улюбленого”, – говорить Тетяна Ярошенко. Загалом, перелік книг чималий, вистачило б на нього часу! screenshot-www.facebook.com 2015-07-24 10-18-10Що ж до “джерел” наповнення свого списку, пані Тетяна відзначає новинки Львівського форуму видавців, сайт www.litakcent.com та розсилку New York Books Review. Цього ж літа рекомендує прочитати “1984” Джорджа Оруела, “Ми” Євгенія Замятіна, “Сто років самотності” Габріеля Гарсія Маркеса, “Собаче серце” Михайла Булгакова, а також не забути про  Дж.К.Джерома, Е.М.Ремарка, А.Чєхова, Е.Золя, Е.Гемінгуея та М.Гоголя (все!), Р.Бредбері, братів Стругацьких… Також обов’язково радить прочитати  “Атлант розправив плечі” Айн Ренд.

Загалом, після спілкування з могилянськими бібліотекарями, виокремилися наступні поради для підбору книжки на літній відпочинок:

  1. Книгу беріть обов’язково, а краще дві (ще краще три, але тоді варто щось викласти з багажу). Якщо маєте електронну книгу –  питання з багажем автоматично відпадає.
  2. Підбирайте книги відповідно до власного смаку:  не любите детективів чи містики, то й нема чого пакувати до сумки Стівена Кінга.
  3. Не мучте себе “мастірдами”. Якщо Ви за 20-30-40 років не посилили Маркеса чи Достоєвського, не знущайтесь із себе у відпустці, краще беріть перевірених авторів, від читання творів яких отримаєте задоволення, а не почуття виконаного обов’язку.
  4. Беріть книги різні за жанром, через тиждень Вам уже захочеться завантажити свій мозок чимось більш серйозним,  а під рукою якраз буде  книга із психології чи бізнесу.
  5. Вибирайте гарні сайти для пошуку відгуків та рекомендацій на книги (Goodreads,  Літакцент, Читомо та ін.) або підписуйтесь на розсилки про новинки.
  6. Якщо Ви мандруєте, то візьміть (або купіть на місці) книжку про ці місця, не важливо, художню чи історичну.
  7. Не забувайте про бібліотеку – тут Вам не тільки напакують повну торбу цікавої літератури, але й порадять щось про Єгипет/будинки/равликів, у зеленій/товстій/кишеньковій обкладинці тощо.

Приємного вам літнього читання! Відпочивайте, набирайтеся сил та вражень і повертайтеся на роботу та навчання, Ваша Бібліотека чекатиме!

P.S. А які книги для читання влітку обираєте Ви? Що для Вас важливо читати під час відпустки? Чи завантажуєте Ви себе чи навпаки прагнете розлаблятися з легким читанням? Поділіться з нами! #ЛітнєЧитання

Залишити коментар