Тиждень читання е-книжок


На  1-7 березня у цьому році припадає щорічний тиждень читання е-книжок (Read an E-Book Week). Ініціатива проведення такого тижня належить домогосподарці та авторці книжок для власних дітей Ріті Тевз з Канади, яка у 2004 році вирішила, що потрібно відкрити заново електронні книжки тим, хто до них ставиться упереджено. Сьогодні до відзначення тижня приєднуються видавці, автори і звісно ж читачі всього світу: автор1. Read an Ebook Weekи та видавці пропонують тисячі електронних творів безкоштовно або за зниженими цінами, щоб надихнути бібліофілів на читання книжок в електронному форматі. Одним із найбільш яскравих прихильників підтримки цього тижня є Smashwords – платформа для публікацій творів незалежних авторів.

Звичайно, ситуація з українськими електронними книжками – складніша. Сьогодні видавці пропонують дуже невеликий асортимент е-книжок українського виробництва. Проте попит на такий вид читання існує (підтвердженням чому є зростаюча кількість піратських сайтів, що порушують авторське право і викладають електтронні книжки у вільний доступ). За останній рік ціни на книги зросли і будуть зростати. Одночасно кількість людей, які читають з різноманітних гаджетів – збільшується. Дослідження, проведене компанією «Київстар» та «Форумом видавців» у 2013 року відзначило досить низький рівень е-читання українців (13%), але лише 1% респондентів купував е-книги. За півтора року ситуація дещо змінилася і читач має трохи більше асортимент. Сьогодні українську книгу можна придбати на сайтах агрегаторів BookLand та Кассіопея, з вересня 2014 році – на GooglePlay, е-версії книжок власного видавництва пропонує “Клуб сімейного дозвілля”, навчальні видання – “Центр учбової літератури”. Кількість видань, що їх пропонують ці ресурси – ще недостатня, наукові видання, наклади яких і так невеликі, взагалі знаходяться поза сферою електронного читання.

Вплинути глобально на цей процес сьогодні ми, невелика бібліотека, не можемо. Проте ми можемо сказати: «Агов, друзі, як щодо е-читання?».

Могилянська бібліотека вже давно пропонує своїм користувачам електронні книжки. Вони доступні через різні бази даних, передплату та доступ до яких забезпечує бібліотека. Нижче – невеликий перелік баз.

ebrary – колекція більше ніж з 50 000 е-книжок англійською, іспанською та португальською мовами. База даних охоплює видання із соціології, психології, історії, політології, медицини, мовознавства та літературознавства, філософії, релігієзнавства, освіти, бізнесу.

SpringerLink’s eBook collection – колекція наукових книг від всесвітньовідомого видавництва Springer. Це наукові видання різних тематичних спрямувань. Бібліотека має доступ до майже 4000 повних текстів книг.

FreedomFlix – це колекція електронних книжок, присвячена історії Америки. Книги орієнтовані на дитячу аудиторію.

Gale LitFinder – це архів повнотекстових літературних творів, у тому числі близько 150 тисяч віршів, оповідань, п’єс і промов. Серед ресурсів бази даних LitFinder більше 11000 антологій і збірників різних жанрів, а також п’єси, романи, і публіцистичні роботи.

BookFlix – ресурс для тих, хто вивчає англійську. Містить електронні книжки, в тому числі й з інтерактивними елементами.

Про ці та інші ресурси Ви можете детальніше дізнатися на сайті бібліотеки. Доступ до них можливий в локальній мережі університету (чи, залежно від ресурсу, в приміщенні Американської бібліотеки) для зареєстрованих користувачів бібліотеки, або через оформлення авторизованого віддаленого доступу для користування ресурсами з інших локацій. Не забувайте також і про різноманітні ресурси відкритого доступу (звичайно  ті, що не порушують авторське право).

Бібліотека завжди готова допомогти.  Зичимо комфортного читання.

Сторінка тижня на Facebook.

Залишити коментар